DRUM.bg

Новини

Суперлуние тази вечер

Суперлуние тази вечер
юли 13
15:16 2014

На 12 и 13 юли в небето може да се наблюдава ярка голяма Луна.  Учените са нарекли това явление „суперлуние“. По време на него земният спътник ще бъде в най-близката точка до планетата ни – перигея.

Перигеят е най-близката точка до Земята, а апогеят е най-отдалечената. Разстоянието от Земята до Луната се променя от около  356 хил. до 408 хил. км. през лунния сидеричен месец (периода на въртене на Луната), който е с продължителност 27,3 дни.
Заради смущенията на Слънцето се наблюдават периодични изменения в орбитата на Луната.
Приливите се усилват по време на явлението суперлуние. Луната и Слънцето определят тяхната сила, но лунният прилив е около два пъти по-силен от слънчевия. Приливните въздействия изменят скоростта на въртене на планетата ни – при доближаване на Луната приливът се усилва, а Земята съвсем леко се забавя.
Суперлунието ще може да се наблюдава до ранните часове на 11 август, когато ще залезе спътникът и ще започне отдалечаването му от Земята. В нощта на 9 септември пълнолунието ще съвпадне с преминаването на Луната през перигея за последен път през 2014 г.
Американският астролог Ричард Нол за първи път описва това явление през 1979 г. Той е автор и на самия термин „суперлуние“.
Според учените „суперлунието“ се наблюдава приблизително веднъж на половин година. Но през 2014 г.  може да се наблюдава пет пъти, два от които – на 1 и 30 януари, вече отминаха.

снимка: National Geographic

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 11 декември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook