DRUM.bg

Новини

Созопол – преди и сега

Созопол – преди и сега
август 24
17:21 2014

В моето детство в Созопол се говореше на гръцки, а сега – на руски…Но държа да обърна вашето внимание, че на ул. Одеса в новия град се говори предимно на украински, без майтап!
Навремето играехме на скалите, сега ако припариш до скала, собствениците ти вадят пистолет, защото и скалите вече са с нотариален акт.  Навремето се къпехме в истинските заливи, а сега пришълците са излели бетон в морето, за да си направят собствени заливчета. В моето детство по скалите имаше миди, сега има хотели, с лопата да ги стържеш…Царският плаж беше царски, необитаем, с пясък като брашно и трима човека. Сега е с пясък като чакъл и три хиляди…Само една лодка превозваше до там, ако я изпуснеш, няма кой да те върне…Плажовете бяха със свободен достъп и полякините продаваха  кремчета „Нивея“.

sozopol2 sozopol3
Знаете ли, че навремето в Созопол по пристанището сервираха само пресен сафрид, цаца и попчета, които още мърдаха живи в касите, а сега ти предлагат филе от акула, сьомга и октопод, типични за нашето крайбрежие….
Знаете ли, че в моето детство най-голямата ни атракция беше лятното кино, което се намираше точно до почивната станция на писателите. И като деца, за да не даваме 50 стотинки за билетче, се качвахме на оградата, оттам на смокинята и гледахме „Винету“ на аванта…сега киното го няма, станцията на писателите също…

sozopol4 sozopol5
Навремето по пристанището се продаваха пресни скаридки и чирози, сега се продават екзотични сушени нечувани плодове от Индонезия…Навремето продаваха само лакирани рапани, сега продават перуански индиански флейти, венецуелски марокаси, маски от Африка , рапани, миди и бодливи риби от Куба!
В моето детство бабите правеха сладко от зелени смокини, и сега го правят, но тогава бурканчето струваше 50 стотинки, сега е 6 лв.
Моята прабаба Олга, която беше гъркиня от несебърските преселниците, научи баба ми и майка ми на гръцки, до мен този език така и не стигна, за жалост. Знам само „ яямо еленидa“, та като идвахме в Созопол отсядахме с месеци или при леля Хиликия, или при леля Ани Батиньоти, а старият морски вълк Балас ни возеше с лодката за риба и до островите, пеейки с лула в устата „ Капитане, капитане самуела…и агапимо…пуберна!“
Именно в Созопол ме откри големият български режисьор Вили Цанков, където на 3 годишна възраст изиграх първата си роля във филма му „Демонът на Империята“ – малката продавачка на рибки, голичка на една сергия размахвах две рибки с реплика „ Ибки п’одавам, ибки!“ /не можех да казвам „р“/.

sozopol sozopol6
Сега рибарските лодки се броят на пръсти и предимно яхти са закотвени на пристанището в Созопол.
Имаше един отец Мавренски, който беше много арт и винаги ходеше с бяло расо! Имаше две църкви и един малък параклис. Похвално е, че сега църквите са няколко, а параклисите много! А знаете ли, че Созопол е наследник на гръцката колония Аполония и заедно с Несебър са  едни от най-старите български градове? В какво ги превърнаха?!
Знаете ли, че моята майка, голямата българска поетеса Ваня Петкова е написала 1/3 от книгите си в Созопол, а аз не можах да напиша нито едно стихотворение…Защо ли..?

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 20 ноември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook