DRUM.bg

Новини

Сергей Станишев: Поисках БСП да има нов лидер

Сергей Станишев: Поисках БСП да има нов лидер
юли 27
15:48 2014

Поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативи, заяви по време на заседанието на 48-ия Конгрес на БСП председателят на партията в оставка Сергей Станишев, съобщава Агенция „Фокус„. Той поясни, че се оттегля – не защото бяга. „Вярно, хората в България могат да простят, ако вземеш грешно решение, но не и ако не си взел решение. Нека намерим сили в себе си и да поискаме прошка от хората, когато поискаме доверието им след няколко седмици, за да докажем, че политиката има морал”, призова Станишев. 
„Ръководил съм достатъчно. Никой не бива и не може да бъде настойник на лидера на БСП. Този конгрес и изборът на нов председател нямаше да се състоят, ако не го бях предизвикал аз. Направих го, защото прецених, че е по-доброто за нашата кауза”, допълни Сергей Станишев.
По думите му Коалиция за България е изиграла важна роля за 14 години и днес тя се нуждае от преосмисляне, нов прочит, ново съдържание и енергия, отваряне към гражданското общество. „Ако получа мандат от вас, мога да работя, за да засиля коалиционния формат и съм готов да вложа повече опит и знание за работата в и извън коалицията за засилване на нейния обществен експертен потенциал и за постигане на максимален резултат от изборите”, посочи Станишев.
Той обяви, че има намерението да се кандидатира за лидер на европейските социалисти и се надява, че БСП ще е първата, която ще излъчи и подкрепи неговата кандидатура.
„Лидерската битка в БСП беше доста оспорвана. Гордея се, че БСП е единствената партия, в която има нормални и демократични процеси за избор на лидер. Гордея се, че има толкова достойни номинации за лидер. Това е заслуга на партията. Приемам го и като частична оценка за кадровата политика на ръководството”, посочи Станишев. Той подчерта, че иска новият председател да дава шанс, перспектива, но категорично да търси отговорност и решително да не подминава всеки и всеки. „Тръгвам си от БСП много богат с доверието и обичта на огромен брой хора. Най-скъпите неща, които съм получавал, са неща, плетени от симпатизанти”, каза още той.
По неговите думи АБВ са основна причина за загубите на изборите, но са били наказани за разкола на евроизборите, като са получили едва 90 000 гласа. „АБВ отново се очертават като наши опоненти на предстоящите избори, но смятам, че ние като силна партия в името на България трябва да сме готови за разговори с АБВ срещу ГЕРБ”, допълни Станишев, като постави няколко условия за това. „Първо, стига са градили своя образ на гърба на БСП. Второ, не може друга партия да се опитва да налага дневния ред на БСП. В името на общата кауза съм готов да загърбя раните, които бяха нанесени”, посочи още Сергей Станишев.
Той подчерта, че оттук-нататък БСП ще управляват с други партии, само и единствено ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията, при ясни споразумения пред обществото.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 10 декември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook