DRUM.bg

Новини

Пловдив е Европейска столица на културата

Пловдив е Европейска столица на културата
септември 05
18:45 2014

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата 2019!
Надпреварата приключи в 17,43 ч, когато журито оповести своята преценка на официална церемония в галерия „Средец“ на Министерството на културата.
В последната седмица комисията прекара по един ден в четирите претендента, останали във втория кръг на конкурса – София и Югозападен регион, Пловдив, Велико Търново и Варна. Спечелилият получава и парична награда от Европейската комисия в размер на 1,5 млн. евро, която се изплаща през 2019 г., за да подпомогне планираната културна програма тогава.

Основните инвестиции обаче трябва да се правят със средства от общинските и държавните бюджети, от структурните фондове и от частни спонсорства.
Две държави независимо една от друга излъчват Европейска столица културата през 2019 г. – България и Италия. В Италия победителят ще стане известен през октомври. Кандидати са Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена.

Титлата „Европейска столица на културата“ се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристи, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта.

trud.bg

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 26 септември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook