DRUM.bg

Новини

Пет неща, които са на път да поскъпнат

Пет неща, които са на път да поскъпнат
април 29
18:18 2015

Промените в климата и глобалното затопляне със сигурност ще променят много неща. Населението на света в момента е около 7 милиарда души. Хората приемат някои ресурси за даденост, но не си дават сметка, че храната, водата и лекарствата ще стават все по-редки, а някои наши любими неща са на път да поскъпнат драстично.

ТЕКИЛА

Текилата се прави от мексиканското растение агаве. То трябва да стане на 12 години, за да може да бъде използване за производството на любимата напитка. Лошата реколта няколко поредни години, както и промените в мексиканската икономика със сигурност ще повлияе негативно. Много фермери вече се пренасочиха към отглеждането на друг вид култури, докато останалите ще повишат драстично цената. Предприятията за производство на алкохол постепенно увеличават разходите си, което се отразява и на крайния потребител.

ШОКОЛАД

Шоколадът, или какаото на зърна, е внесен в Европа от испански изследователи от Централна Америка. Оттогава сладкото изделие става неизменна част за всички народи по целия свят. Векове след неговото популяризиране, какаовите зърна са все още трудни за култивиране. Периодът, в който реколтата става годна за събиране е 5 години и все по-малко хора се наемат да го правят, защото се работи при изключителни горещини. Днес най-голям процент от какаото се отглежда в Африка, използвайки се робски труд. Истинският шоколад, който съдържа какаово масло, със сигурност ще поскъпне.

НЕФТ

Много учени твърдят, че горивата са на път да изчезнат. Източниците се изчерпват постепенно. Сигурно ще прозвучи странно за много хора, но по-рентабилно е да бъдат взривени скали и да се предизвикат земетресения, отколкото да се вкара сонда в петролен кладенец. Доставките ще намаляват, а цените ще се вдигат, ако потребителите искат качествен продукт.

ВИНО

В глобален мащаб при винарската индустрия се усеща липса на предлагане. Само през последните няколко години консумацията на вино се е повишила, а производството е намаляло с 5 %, като за Европа този процент е 10.

ЧИСТА ВОДА

Може би една от най-дискутираните теми. Човечеството се нуждае от прясна вода, за да оцелее. Промените в околната среда започват да влияят все по-негативно и много водни ресурси изчезват. Сигурно вече сте забелязали, че бутилираната минерална и изворна вода поскъпват всяка година.

 

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 24 септември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook