DRUM.bg

Новини

Нови икономически санкции срещу Русия

Нови икономически санкции срещу Русия
юли 23
15:09 2014

Вчера в Брюксел се състоя поредната среща на външните министри на страните-членки на ЕС. Катастрофата в Украйна на малайзийския самолет от полет МН 17, при която загинаха почти 300 души, промени дневния ред на форума и се превърна в основна тема за дискусия  участниците се произнесоха и по  мирния процес в Близкия Изток. Заключителните документи по тези две теми бяха публикувани на официалния сайт на Съвета.

Българският министър на външните работи Кристиан Вигенин също взе участие в работата на форума. В своето изказване той подчерта, че трябва да се прилага единен подход в рамките на ЕС при оценка на ситуацията в Украйна след свалянето на малайзийския самолет. Според него трудните решения, които имат своята цена и за страните-членки, трябва да се приемат солидарно.
Съветът започна с минута мълчание в памет на жертвите от катастрофата. Държавите-членки бяха единодушни в солидарността си със страните, чиито граждани са били на борда на самолета. Министрите се обединиха около мерките, които трябва да бъдат предприети: незабавен и сигурен достъп до мястото на катастрофата и околностите; безпрепятствено идентифициране и репатриране на телата и вещите на жертвите; запазване на мястото на трагичното събитие непокътнато и избягване преместването на всякакви обекти и предмети.
Министрите бяха единодушни, че е необходимо пълно, прозрачно и независимо международно разследване в съответствие с разпоредбите на международната гражданска авиация, включително с участието на технически и съдебни експерти от украинското, малайзийското и холандското правителства, както и експерти от други държави.  Настоява се за подвеждане на виновните лица под отговорност и за сътрудничество от страна на Русия за оказване на натиск върху нелегалните въоръжени групи, прекратяване на трафика на оръжие през границата и др.
Бе потвърдена готовността Европейският съвет да наложи пакет от нови значителни ограничителни мерки по отношение на Руската федерация в случай на отказ от сътрудничество за изпълнение на поставените от форума искания.
До края на седмицата ЕС щеобяви още имена на рускидлъжностни лицасъсзабрана за пътуванеи замразяване на активи. Посланиците на ЕСщеизготвятсписъка на тези,които да бъдат  санкционирани.
Министрите поискаха от Европейската комисия да предвиди евентуални санкции срещу Русия в ключови области от икономиката.Те включват достъп до капиталови пазари, отбрана и прецизни технологии, в т.ч.енергийни.
Според холандския външен министър Франс Тимерманс започва да се работи върху така наречената „трета фаза санкции” срещу Русия.

 

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 23 юли 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook