DRUM.bg

Новини

Нова банка за развитие и Резервен фонд

Нова банка за развитие и Резервен фонд
юли 17
17:34 2014

Администрацията на президентството на Руската федерация публикува информация за състоялата се на 15 юли във Форталеза, Бразилия, шеста среща на лидерите на страните от BRICS /Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка/. Обявената тема бе «Приобщаващо расгеж. Устойчиви решения». На срещата са обсъдени въпроси касаещи политическата координация и проблемите на общото управление, се казва в съобщението.

В речта си на форума президентът Владимир Путин отбеляза, че  БРИКС заема уникално място в световната икономика – това е най-големия пазар в света. Общо брутният вътрешен продукт на петте държави е достигнал 21% от световния обем и продължава да нараства.

Путин подчерта, че дългосрочният интерес на страните от БРИКС е укрепване на върховенството на международното право и централната роля на ООН в международната политика.
Участниците в срещата подписаха декларация от Форталеза и План за действие. Бяха утвърдени учредителните документи за създаването на Нова банка за развитие /NewDevelopmentBank (NDB)/ и Резервен фонд / ContingentReserveArrangement (CRA)/.

Очаква се Банката  NDBдасе превърне в еднаот най-големитемеждународнифинансови институцииза развитиев света със записан начален капитал от 50 милиардадолара и възможност да достигне 100 милиарда уставен капитал.

Участниците се договориха първият председател на Управителния съвет на новата банка да е от Русия. Първият председател на Съвета на директорите ще е от Бразилия. първият президент ще е от Индия, а седалището ще е в Шанхай /Китай/.

Резервният фонд ще има функции, подобни на МВФ и също ще може да оперира с до 100млрд. долара, като по този начин ще се гарантира по-ефективна защита научастващите страниоткризина финансовите пазари.
Банката и валутният фонд, с комбиниран ресурс от до 200 млрд. долара, ще са основа за координиране на макроикономическата политика на петте държави. Русия ще поеме от Бразилия председателството на организацията.

Предвидено е следващата среща на лидерите на петте страни да се проведе на 9-10 юли 2015 година в град Уфа, Русия.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 20 септември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook