DRUM.bg

Новини

Росен Плевнелиев: Когато е трудно, народът разчита на армията си

Росен Плевнелиев: Когато е трудно, народът разчита на армията си
май 07
00:35 2015

Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си. Това заяви в приветственото си слово президентът Росен Плевнелиев по време на честванията по случай 6 май – Денят на храбростта и празник на Българската армия, информира „Фокус“. Министър-председателят Бойко Борисов също присъстваше на честванията. Плевнелиев посочи, че 6 май е ден на българската победа и национална саможертва. По думите му, отдавайки почит на Св. Великомъченик Георги Победоносец и отбелязвайки празника на въоръжените сили, се прекланяме пред нашите предци и отдаваме заслужената почит на загиналите в мисии. Плевнелиев заяви още, че историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно. Той бе категоричен, че е недопустимо в Европа днес да бъдем свидетели на замразени конфликти, дестабилизация и нарушаване на международния правов ред, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19 век на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияние. Според него, не бива да допуснем да бъдем отклонени от правия път на европейското развитие и националния идеал, завещан от Васил Левски за чиста и свята република с правила, които важат за всички. Плевнелиев подчерта, че България има нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм.
Държавният глава заяви, че е необходимо да застанем зад върховенството на закона, а не зад интересите и припомни, че на КСНС е постигнато политическо съгласие за стартиране на приоритетни проекти. Той допълни още, че от следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2% от БВП до 2024 година. Според президента е налице трайно влошаване на отношенията непосредствено до нашите граници и именно затова е важно да научим и да не забравяме уроците на историята. Държавният глава посочи, че днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа риторика и използване на езика на омразата. Според Плевнелиев, бъдещите инвестиции в отбрана рязко ще повишат оперативната ни съвместимост с партньорите в НАТО. По думите му се разрастват предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред, основан на върховенството на закона, демократичните ценности, човешките права и свободи.
Президентът посочи, че българските бойци и командири са демонстрирали образци на героизъм при превземането на обсадената Одринска крепост. Той припомни още, че само след броени дни ще честваме 70 години от победата над хитлерофашизма и участието на България в заключителната фаза на Втората световна война. „Нека помним, че българско бойно знаме никога досега не е пленявано и да се гордеем, че сме българи!“, каза още Росен Плевнелиев.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 20 септември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook