DRUM.bg

Новини

Наказание за Полша постанови Европейски съд за правата на човека

Наказание за Полша постанови Европейски съд за правата на човека
юли 24
19:18 2014

Европейският съд за правата на човека постанови днес,че Полша е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като е позволила на ЦРУ да държи в затвор, намиращ се на полска територия, заподозрените във връзки с Ал Кайда Абу Зубайда и Абд ал-Рахим ал-Нашири.
Исковете са заведени от двамата  мъже, като се твърди, чете са били транспортирани до таен, управляван от ЦРУ затвор в полска гора и са били подложени на лечение, което по същество е равносилно на изтезание.
Съдът в Страсбург постанови, че Полша е нарушила членове от Конвенцията, между които  забрана на изтезанията, правото на свобода и сигурност и правото на справедлив процес.
Съдът разпореди Полша да заплати по 100 000 евро  обезщетение на двамата жалбоподатели плюс 30 000 евро на Зубайда за разходи.
Съдът постанови също, че, за да изпълни задълженията си съгласно чл. 2 и 3 от Конвенцията и чл. 1 от Протокол № 6 към нея, Полша  е длъжна да премахне възможно най-скоро риска от налагане на смъртна присъда на Ал-Нашири, търсейки уверения от властите в САЩ, че  такова наказание няма да му бъде наложено. Решението на съда не е окончателно. Прес-съобщение за това решение е публикувано на страницата на Европейския съд за правата на човека.

Полските длъжностни лица отрекоха съществуването на затвор на ЦРУ на тяхна територия. Съединените щати са признали, че държат заподозрени във връзки с Ал Кайда в съоръжения извън юрисдикцията на САЩ, но не са съобщили за кои държави става въпрос.

Тагове:
Сподели

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 11 декември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook