DRUM.bg

Новини

Терапия на инсулт със стволови клетки дава надежди след първия тест върху хора

Терапия на инсулт със стволови клетки дава надежди след първия тест върху хора
август 09
13:42 2014

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Пилотно изследване на учени от Лондонския кралски колеж е показало обнадеждаващи резултати за бързо лечение на тежки мозъчни удари, пише „Фокус“. Изследването е първото по рода си, публикувано във Великобритания и използва стволови клетки от костен мозък. Мозъчният удар е едно от най-масовите заболявания, особено в западните страни. Развитието на инсулт може да има фатален изход или да доведе до трайни увреждания. 
Новият метод използва стволови клетки, наречени CD34+, които спомагат за производството на кръвни телца и клетки в кръвоносните съдове. Вече е установено, че тези стволови клетки подобряват състоянието след удар при мишки, тъй като допринасят за образуването на мозъчна тъкан и кръв в засегнатите области на мозъка. Клетките CD34+ са изолирани от проби от костен мозък, взет от пациентите, а след това са влети в поразените области чрез артерия, водеща към мозъка, като се използва специална хирургическа техника. 
Иновативното лечение се различава от останалите с това, че пациентите се третират в рамките на седем дни след удара. Всички пациенти са показали подобрения по отношение на клиничните показатели за увреждания, при това четирима от петимата доброволци са имали най-тежката форма на инсулт.
За терапията предстоят още множество тестове, преди да може да се внедри в практиката. Би могло обаче да се разработи лекарство, което да се приема след удар, непосредствено след прием в болница. 

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 19 октомври 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook