DRUM.bg

Новини

Терапия на инсулт със стволови клетки дава надежди след първия тест върху хора

Терапия на инсулт със стволови клетки дава надежди след първия тест върху хора
август 09
13:42 2014

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Пилотно изследване на учени от Лондонския кралски колеж е показало обнадеждаващи резултати за бързо лечение на тежки мозъчни удари, пише „Фокус“. Изследването е първото по рода си, публикувано във Великобритания и използва стволови клетки от костен мозък. Мозъчният удар е едно от най-масовите заболявания, особено в западните страни. Развитието на инсулт може да има фатален изход или да доведе до трайни увреждания. 
Новият метод използва стволови клетки, наречени CD34+, които спомагат за производството на кръвни телца и клетки в кръвоносните съдове. Вече е установено, че тези стволови клетки подобряват състоянието след удар при мишки, тъй като допринасят за образуването на мозъчна тъкан и кръв в засегнатите области на мозъка. Клетките CD34+ са изолирани от проби от костен мозък, взет от пациентите, а след това са влети в поразените области чрез артерия, водеща към мозъка, като се използва специална хирургическа техника. 
Иновативното лечение се различава от останалите с това, че пациентите се третират в рамките на седем дни след удара. Всички пациенти са показали подобрения по отношение на клиничните показатели за увреждания, при това четирима от петимата доброволци са имали най-тежката форма на инсулт.
За терапията предстоят още множество тестове, преди да може да се внедри в практиката. Би могло обаче да се разработи лекарство, което да се приема след удар, непосредствено след прием в болница. 

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook