DRUM.bg

Новини

Кой беше този Христо Ботев?

Кой беше този Христо Ботев?
юли 10
01:00 2014

Село Езерово, област Пловдив, община Първомай , 10 юли, 2014 г…

В памет на Ваня Петкова…

vanq 12

снимка: Оля Ал-Ахмед

Днес се разходих из село Езерово, където дори вече няма кучета да ме залаят! Уличките празни, площадът – също, всички кафенета и бакалии затворени с катинари, фалирали заради вересиите на хората.  Къщите се разпадат, опустели. Преди, веднага щом пристигнех, няколко котенца идваха до прозореца ми в очакване на храна и топлинка. Сега вече ги няма и котките…старците измират, младежите са в Англия, Норвегия, Германия – завинаги! Работят като български граждани – майстори на дюнери и прославят Родината ни.

vanq 19

снимка: Оля Ал-Ахмед

Момичетата се  женят след гимназия, ако изобщо я завършат…Повечето български семейства са продали имотите си и са в големите градове…Църквата е заключена, нямало християни, казват… Поп няма, но ходжа има. Мъжете в кръчмата са доволни, че джамията е завършена  и изглежда някак луксозно на фона на мизерията наоколо. Кой ли шейх пак се е бръкнал за джобни? Дечурлигата, които тичат по улицата с гумени ботуши, не говорят български…Местните  хорица тук се интересуват единствено и само от поминъка си, предимно тютюна. А дали някой от тях е чел „Тютюн“  – най-известният роман на Димитър Димов и един от най-четените романи в българската литература?  Едва ли!

vanq 23

снимка: Оля Ал-Ахмед

В това забравено от Бога и от празниците селце се намира къщата–музей на една от най-видните поетеси бунтарки в българската  литература –  Ваня Петкова. Именно там, тя прекарва в активно творчество последните 10 години от живота си и остави на България едно огромно литературно наследство. Именно в тази къща, в това селце са открити куфари и съндъци с неиздадени шедьоври на талантливата поетеса, коите тепърва ще видят бял свят.  Знаят ли хората от селото какво притежават и с какво да се гордеят – не, и през ум не им е минавало!  Училището, което се намира непосредствено до къщата–музей на Ваня Петкова е пред затваряне, но е усвоило пари от европейски проект, незнайно за какво. Няма деца за догодина. Местното училище носи името на „Христо Ботев”. Спирам две деца, запътили се към единствения магазин, който, разбира се, е на кмета. Питам ги къде учат и те ми показват училището. Следващият ми въпрос е знаят ли кой е Христо Ботев?  Те ми отвръщат, че не знаят и не са го чували.  След този отговор ми беше направо неудобно да ги попитам, а знаят ли датите на българските празници!?

vanq 8

снимка: Оля Ал-Ахмед

Мегдана се пълни единствено  в съботите с турски стоки от разтворените комбита  и по време на летния събор, където българското хоро традиционно се преплита с тукашната чалга. Странно съвпадение, че събора на това забравено от Бога селце е именно на 10 юли, когато е родена великата българска поетеса Ваня Петкова. Дали това е случайност или съвпадение е без значение! Факт е, че никой от селото не знаеше с какво да свърже тази дата освен с яденето и пиенето на събора.

vanq 20

снимка: Личен архив

Срещам Кадрие – съседка, добра жена, много трудолюбива и приказлива. Питам я дали се готвят за празника? Тя ми отвърща : „За кой празник, за събора ли! Да, чакаме го! И ти да дойдеш, ще раздават безплатни кебапчета и етър на площада за всички женски! Да дойдеш, чу ли!”. Току виж местния ходжа е ударил една ракия и заколил агне по случай селския ден, въпреки Рамадана, който подминава българските мюсюлмани.  Животът тук е спрял. Дори езерото е пресъхнало – няма какво да напоява. Чешмите по улиците не текат, няма прежаднели. Празните щъркелови  гнезда  са в  пълен унисон с празните къщи – с тази малка разлика, че щъркелите се завръщат напролет, а хората – никога!

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 24 септември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook