DRUM.bg

Новини

Георги Първанов: Аз не искам да бъда министър-председател

Георги Първанов: Аз не искам да бъда министър-председател
септември 21
18:54 2014

Георги Първанов – председател на АБВ, президент на Република България в периода 2002 г.-2012 г., в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Водещ: Как ви наричат хората като ви срещат сега?
Георги Първанов: Обичайното обръщение на президент, в огромната част от случаите. Разбира се в моя край ми говорят и на малко име.
Водещ: Защо не се кандидатирахте за депутат в парламентарната република България?
Георги Първанов: Защото президентът си остава държавен глава до живот. Може да се занимава с политика, но да сваля нивото в парламента, не си струва. И освен това трябва да се покаже, че не всички хора са готови за всякакви постове. Има и такива, които могат и без постове да правят добри неща.
Водещ: Но това не означава, че ако спечелите изборите, да кажем, не искате да бъдете министър-председател?
Георги Първанов: Аз не искам да бъда министър-председател. Това съм го казвал преди 10 г., когато можех при определени обстоятелства да бъда. Имам качествата, на този етап вече имам качествата, имам познанията.
Водещ: Но все пак президент два мандата, на върха на държавата 10 г., сега да се бори за оцеляване, за влизане в Народното събрание?
Георги Първанов: Това е предизвикателство. Да направиш нещо ново. Да тръгнеш на чисто, без пари, без структури, с малко хора, някои от тях и непроверени. Всеки може да вземе старата партия и да я смъкне до 7-8, някъде в Европа има и по-тежки случаи, под 7.
Водещ: Ако не успеете да прескочите онази бариера, която за Ивайло Калфин се оказа висока в Европарламента, как ще се почувствате?
Георги Първанов: Няма драма. Това е политиката. Макар че няма да намерите сериозен, солиден политик, който ще ви разсъждава в хода на предизборната кампания върху сценария на успеха. Няма такъв.
Водещ: Мислите ли, че изборите в България са битка на идеи, честно?
Георги Първанов: Не са. Ние се опитваме да направим точно това, но не се получава. Вие да сте запомнили от Бойко Борисов една идея?
Водещ: Запомних.
Георги Първанов: Коя е тя? Не съм забелязал.
Водещ: С пари държавни ще се санират блоковете, безплатно за живеещите в панелни жилища, за да се намалят сметките за ток на хората и т.н.
Георги Първанов: Идеята за енергийната ефективност, която идва да отклони вниманието от големия дебат да имаме ли ядрена енергетика или не. Енергийната ефективност е необходима. Ние трябва да спестяваме. За да спестяваме, трябва да произведем първо. Това едно. И второ, енергийната ефективност трябва да ни даде електроенергия, която да изнесем и да печелим от нея.
Водещ: Пак дойдохме на Големия шлем – „Южен поток“ го няма, „Белене“ го няма, „Бургас-Александруполис“ го няма. Загубихте.
Георги Първанов: Аз не съм загубил. Все ми се струва, че загубиха българите.
Водещ: Мислите ли?
Георги Първанов: Кажете ми кой по-добре, кой е постигнал повече за тези 25 години близо преход? Кой е направил по-големия пробив като инвестиционни проекти? Кой …
Водещ: Говорите за себе си ли?
Георги Първанов: …от мен? Да.
Водещ: Сега мнозина ще кажат работа ли е изобщо на президента да прави това? А критикарите ще кажат – работа е, защото Първанов прокарва руските интереси. Той затова се занимаваше с „Белене“, с „Южен поток“.
Георги Първанов: В „Южен поток“ участват 7-8 европейски страни. Нали не очаквате, че Италия, Словения, Хърватия, Австрия, особено Австрия, ще прокарват интересите на Путин? Това са измислици. Това е българският интерес. Това означава наистина огромни инвестиции, каквито ние сега не можем да сънуваме. А схемата…
Водещ: Да, обаче заради руснаците Орешарски и Станишев клекнаха за онзи морски участък да излъжем Европа, за да защитим интересите на Путин.
Георги Първанов: Това е определен гаф на правителството. Дали Станишев има отношение не мога да кажа, но онези, които са се съгласили да направят такъв компромис по отношение на законодателството, българското законодателство, да влязат в противоречие с европейското, за мен носят тежка отговорност.
Водещ: Какво изпитвате към колегите си от БСП – бившият лидер посочен от вас, впрочем, настоящият лидер? Казвате – те предадоха идеите на социалистите. Те нарекоха вас предател.
Георги Първанов: Аз вече този дебат няма да го водя. Историята ще покаже кой е бил прав. Впрочем историята вече започва да говори. Беше проведен един конгрес, последният конгрес, на който беше избран, впрочем, Мишо Миков. На този конгрес повечето от кандидатите говореха нещата, които ние назовахме първи. И малцина се осмелиха да кажат „да, това наистина бяха идеи, за които сегашното АБВ настояваше в едно друго време.“
Водещ: Вие предпочетохте да напуснете БСП, да атакувате БСП, да застанете срещу другарите си. Не е ли малко некоректно това?
Георги Първанов: Вие говорите с една патетика, която не е присъща на новото време, ако ми позволите тази бележка.
Водещ: Чак пък патетика ли?
Георги Първанов: Да, така прозвуча. Що се отнася до тезата, че може да бъде променена отвътре БСП, нещата показаха, че за дълго време това не е възможно. Защото видяхме неуспеха, да не кажа краха на онези, които искаха реална промяна. И може би някой трябва да излезе и да се извини, че са излъгали хората за „Белене“, плоския данък, ранното пенсионирана, да не изброявам всичко това.
Водещ: Няма да забравя думите ви, звучаха патетично – „ще стоя на последния ред, аз не искам да съм на трибуните и ще помагам.“ Какво се промени, че..?
Георги Първанов: Да, аз и така направих. И се опитвах да променям, изказвайки се даже неприлично за един досегашен държавен глава по два, три и повече пъти, на така наречените пленуми, настоявайки да се реализират тези поети ангажименти или пък опонирайки на някои кадрови решения, които определено бяха неприемливи, и които обществото отхвърли. Не се получи. Видя се, че има един инат, който за мен е необясним. Или обяснението е твърде рационално.
Водещ: Какво е то?
Георги Първанов: Обяснението за това, че имаше една зависимост от така нареченото задкулисие, от един много тесен кръг.
Водещ: Вие дори се кандидатирахте за лидер на партията и според мнозина ваши другари оттеглихте кандидатурата си, защото надушихте провала. Това означава, че…
Георги Първанов: Защото надуших измамата.
Водещ: Измамата?
Георги Първанов: Да. Защото надуших това, което става на всеки конгрес, който и да е председателят, уви нещата много са се променили, той е в състояние с делегатския състав, който сам е формирал да наложи каквото и да е решение. Има много тежък клиентелизъм в българските партии. Не става дума само за БСП в случая, за хората от „Позитано“. Това са хора, които в огромната си част са на работа в апарата. Това са хора, които са в бордовете. Направете един преглед и ще видите. Нещата са обидно тежки за политиката изобщо.
Водещ: Такива сме и в живота българите.
Георги Първанов: Не. Не бих обобщавал така. Тук става дума за така наречените „джигити“, хора които не спазват правилата. Понеже вие обикновено извеждате сентенцията, някакво послание от карането „един наляво, друг направо“, за мен просто трябва да се кара умно, за да се стигне навреме и където трябва. За съжаление ние забравихме да спазваме правилата.
Водещ: И вие, нали?
Георги Първанов: Влизам, сигурно в този порядък. Но понякога напротив, мен ме упрекват, че съм твърде стандартен и, че спазвам прекалено много правилата. Аз твърдя, че…
Водещ: Аз ще припомня едни телевизионни репортажи в деня избирането ви за президент, когато идваха автобусите от Турция и питаха хора, българи с двойно гражданство, за кого ще гласуват. Те не знаеха името ви. Те идваха по повеля да подкрепят Първанов. Знаеха само номера на бюлетината ви.
Георги Първанов: С това се спекулира. Ще ви кажа защо. Защото това дори не е било необходимо. Противно на всички социологически проучвания аз спечелих още на първия тур. Аз спечелих със 75%. На кого му е необходимо да прави такива неща? Освен това подкрепата на ДПС, което аз оценявам и няма да отрека, аз не съм човек, който се отмята, не беше еднозначна. Ако направите един преглед, той е направен впрочем, просто да се направи справка да видите колко процента са гласували за Стоянов и колко за мен – положението е 50:50.
Водещ: Президентът Първанов, подкрепян от ДПС, и в първия си, и във втория си мандат, архитектът на Тройната коалиция, сега от студиата говори „нека ДПС си почине от властта“?
Георги Първанов: Да. Мен са ме подкрепяли много партии, само в Коалиция за България беше 16-7 партии. И освен това няма нищо веднъж завинаги „да“. ДПС се промени много във властта. Във времето, в което ДПС са ме избирали 2001 г. те не бяха във властта. Нека да не забравяме това.
Водещ: Когато връчихте мандата за Тройната коалиция..?
Георги Първанов: На кого да го връча, моля, след като са изхабени първите два мандата, какво се прави? Дава се на третата сила.
Водещ: Не, не е обезателно на третата.
Георги Първанов: Не е обезателно, да, правилно. И тогава това налага да ви припомня един малко известен факт. Водеха се разговори с хората на Софиянски и на Каракачанов…
Водещ: Не е чак толкова малко известен. Помня Краси Каракачанов разказваше за тази история и после каза „президентът обаче вижте какво направи“?
Георги Първанов: Не вярвам Краси да го е казал така, защото причината да не се връчи мандат на четвъртата сила, т.е. да имаме четворна коалиция, беше в желанието на един човек да стане на всяка цена премиер. Нещо, което Каракачанов и Софиянски не искаха.
Водещ: Не спират да търсят задкулисие и откровен реваншизъм дори в позицията ви по отношение на ДПС сега? Защо ДПС му беше удобно, когато беше президент да бъде във властта, а сега, когато не е и ДПС да не бъде?
Георги Първанов: Не смятате ли, че това е желанието на огромна част от българския народ? Те реваншисти ли са? Хората по места най-добре усещат тенденциите. Усети ли са го на гърба си. Хората в БСП са го усетили, че станаха заложник на по-малката коалиционна партия, която си правеше каквото си поиска. Разбира се, не са виновни хората от ДПС. Виновни са онези, които го позволиха. Сега тук ще трябва да внимаваме, защото /…/. Казахме, в родния ми град, даже не го отбелязват. Къде да оставя вашата кола?
Водещ: Нашата кола би могла да бъде паркирана тук. С колко пари на месец живеете?
Георги Първанов: Аз? С дохода, който имам като бивш президент.
Водещ: Прочетохте ли как коментираха в интернет изданията ваше интервю, в което казвате „дават ми пари, офис“ и го разчетоха като президентът иска повече от 3000 лв., а хората живеят с 300 лв.
Георги Първанов: Разчетоха го недобронамерено. Смисълът на това, което казвам е, че за мен парите нямат кой знае какво значение. Аз си живея на 13 етаж в „Красна поляна“, където съм живял почти цял живот. Малкият ми син е при мен. Чувствам се добре. Не ми трябва повече.
Водещ: Това беше Георги Първанов – лидер на АБВ, президент на България с два мандата.

Агенция „Фокус“

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 23 юли 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook