DRUM.bg

Новини

„Викам“ – новата масова паразитна дума

„Викам“ – новата масова паразитна дума
август 02
13:06 2014

Замисляли ли сте се колко пъти употребяваме думата „викам“ в своите разговори? Прекомерната й употреба би подразнила дори най-спокойните ни събеседници.
В разговорната реч намират място все повече паразитни думи и изрази, които се използват за заместването на книжовния език. Това е отражение на бедния ни речник и със сигурност не би ни издигнала в очите на когото и да било. Навлизането на жаргонните, диалектните и паразитните думи, донякъде се дължи и на „четвъртата власт“. Ставаме свидетели на все повече лица от малкия екран, които в стремежа си да обяснят нещата разбираемо за хората, си позволяват да използват т.нар. „уличен език“. Учени от БАН и много преподаватели години наред критикуват тази нова мода, която за съжаление бе „последвана“ масово.
Напоследък думата „викам“ навлезе все повече в речниците ни. Най-често тя служи за обяснение на проведен преди това диалог с някого. Паразитната дума замести изцяло книжовните „казах“, „отговорих“, „споделих“ и т.н. Ще дам пример с разговор, на който станах свидетел наскоро:

„Тоя ми вика да си дам документите. Аз му викам, че нищо не съм направил. Той ми вика, че ще ме проверява. Аз му викам: За какво? Вика ако всичко ти е редовно няма какво да се притесняваш, вика. Викам добре, ама викам, че всичко си ми я изрядно, викам…“

Ако смятате, че няма нищо нередно в цитирания разговор, значи и вие сте от хората, които не се замислят, когато използват паразитни думи. Като за финал, бих искал да изкажа радостта си от това, че чувам все по-рядко едни от най-лошите „паразити“, като „брат“, „баце“ и т.н. Дали скоро ще редуцираме и останалите, времето ще покаже!

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook