DRUM.bg

Новини

България отбелязва паметта на Тодор Александров

България отбелязва паметта на Тодор Александров
август 31
13:52 2014

България отбелязва паметта на легендарния ръководител на ВМРО Тодор Александров в деня на 90-та годишнина на неговата гибел.
На 31 август 1924 г. край село Сугарево в Югозападен Пирин злодейска ръка отнема живота на един от най-последователните лидери на борбата на българите от Македония и Одринско за свобода и обединение със свободна България.
Тодор Александров е най-верният и всеотдаен последовател на делото и идеите на създателите на ВМОРО, на Гоце Делчев, Дамян Груев и дейците на Илинден и Преображение от 1903 г.
След двете Балкански войни(1912-1913) и след Първата световна война (1915-1918) Тодор Александров възстановява ВМРО и превръща организацията в ревностен защитник на правата на поробените българи от Македония и на националните интереси на България.
На Тодор Александров принадлежи историческата фраза „ Ако някой ми каже, че не съм македонец – трябва да му се отреже езика, ако някой каже, че не съм българин – трябва да му се отреже главата!”.
90 години след смъртта, личността на Тодор Александров продължава да тревожи съвременните ръководители на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, за които ръководителят на организацията, за наследството на която претендират, е върховист и великобългарин.

Агенция „Фокус“

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 19 август 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook