DRUM.bg

Новини

България отбелязва паметта на Тодор Александров

България отбелязва паметта на Тодор Александров
август 31
13:52 2014

България отбелязва паметта на легендарния ръководител на ВМРО Тодор Александров в деня на 90-та годишнина на неговата гибел.
На 31 август 1924 г. край село Сугарево в Югозападен Пирин злодейска ръка отнема живота на един от най-последователните лидери на борбата на българите от Македония и Одринско за свобода и обединение със свободна България.
Тодор Александров е най-верният и всеотдаен последовател на делото и идеите на създателите на ВМОРО, на Гоце Делчев, Дамян Груев и дейците на Илинден и Преображение от 1903 г.
След двете Балкански войни(1912-1913) и след Първата световна война (1915-1918) Тодор Александров възстановява ВМРО и превръща организацията в ревностен защитник на правата на поробените българи от Македония и на националните интереси на България.
На Тодор Александров принадлежи историческата фраза „ Ако някой ми каже, че не съм македонец – трябва да му се отреже езика, ако някой каже, че не съм българин – трябва да му се отреже главата!”.
90 години след смъртта, личността на Тодор Александров продължава да тревожи съвременните ръководители на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, за които ръководителят на организацията, за наследството на която претендират, е върховист и великобългарин.

Агенция „Фокус“

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 20 ноември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook