DRUM.bg

Новини

Бора Бора – раят на земята

Бора Бора – раят на земята
юли 10
17:14 2014

Ако има място, където не бихте отказали да прекарате остатъка от живота си, то това със сигурност е Бора Бора. „Перлата на Полинезия“, както е известен островът, се намира на 230 км. от Таити и населението му наброява близо 9000 жители.

bora-bora7

Да се върнем малко назад във времето. Бора Бора е населен от полинезийски заселници още от 4-ти век като го кръщават Вавау. Якоб Рогевеен прави първото европейско наблюдение на острова през далечната 1722 г., а през 1770 г. Джеймс Кук стъпва на сушата. През 1890 г. Лондонското мисионерско общество основава протестантска църква. След  действията на адмирал Абел Ауберт Дупетит, Бора Бора става протекторат на Франция.

Днес островът се издържа гавно от туризма. Бора Бора е заобиколен от лагуна и бариерен риф, където живеят хиляди видове морски обитатели. В средата на острова има угаснал вулкан, формирал два върха – Пахия и Отеману.

Главното селище се нарича Вайтапе, разположено в западната част срещу основните канали на лагуната. Единственото летище на острова се намира на 20 мин. с лодка.

borabora3

Най-голямото богатство на Бора Бора е лагуната, предлагаща множество забавления за туристите. Там те могат да практикуват различни видове водни спортове, но най-голямото предизвикателство пред тях е подводната разходка, предоставяща възможност за хранене на акули и скатове.

Bora-Bora-is-the-most-beautiful-island-in-the-world-called-Heaven-on-Earth_Bora-Bora_wallpaper_hottrip-net27

Най-популярната местна агенция за организиране на забавления и приключения – Moana Adventure предлага на туристите разходка с малки лодки през лагуната директно към бариерния риф. На пръв поглед пътешествието не се различава от подобните по цял свят, но когато ентусиастите свикнат с красотата на подводния рай, придружаващите ги професионални водолази ги съпровождат до местообитанието на черноперите акули. За хората, които не са плували с акули, това е сериозен шок, но страхът от морските хищници не продължава дълго. Черноперите акули са напълно безопасни, като в цялата история на Бора Бора няма случай на нападение срещу човек, поради факта, че те имат предостатъчно храна.

Tropical Fish in Bora-Bora Lagoon

За хората, на които не им допада идеята за гмуркане в дълбините на морето, са предвидени разходки с лодки със стъклени дъна. Пътуването е с продължителност около час и половина, като през това време освен, че се наблюдават морските обитатели през стъклото, екскурзовод дава информация за всяко едно създание, което бива видяно.

bora-bora-41

На туристите биват предлагани и разходки с малки автобусчета до най-красивите части на острова, където биват запознавани с културните забележителности и историята на фермите за перли и ванилия.

Истинска атракция на Бора Бора са бунгалата на кокилим разположени във водата, където се настаняват туристите. Първите датират от 30 години, като броят им до момента нарасна. Бърза справка в сайтовете за резервации ни показват, че бунгало във водата варира от 1000 лв. на ден, а такова на самия остров – от 400 лв. на ден.

 

 

 

 

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook